De nya fuskbyggarna

Fuksbyggarna är ett populärt TV-format där man granskar byggherrar och hantverkare som uppenbarligen har fuskat i byggkonstruktionen. När får vi se motsvarande reportage i IT-branschen? Lennart Ekdal trycker upp mikrofonen i ansiktet på projektledaren samtidigt som han triumferande utbrister ”Är det sant att ni underlät er att genomföra enhetstester under 3-års tid?”.

Vem bär egentligen ansvaret för kvalitén? Teamen har ett kvalitetsåtagande. I projektmodellen är det dock projektledaren som ytterst ansvarar för att säkerställa att kvalitén är enligt förväntan. Projekt är den dominerande arbetsformen idag. Den innebär att du som anställd inte kan utföra de arbetsuppgifter du är anställd att utföra såvida du inte har ett konto att redovisa den tid du upparbetar. Detta är nödvändigt eftersom varje projekt har en budget att följas upp mot. Hur skulle man annars kunna bedöma om ett projekt är framgångrikt eller inte?

Jag har tidigare skrivit om hur svårt det är att planera (och budgetera) för komplexa projekt för en längre planeringshorisont än någon månad. Jag tänker inte älta det igen. Jag kan bara konstatera att en projektledare bedöms ha utfört ett gott arbete om projektet håller budget och rent utav levererar i tid. Kvalitetsdimensionen är oftast av underordnad betydelse. Man premierar ett beteende som innebär att köra projekt på springnota. Den tekniska skuld som projektet har byggt upp belastar inte projektet. Svarte Petter skickas vidare till nästa instans eller projekt.

Säkert har de flesta någon gång varit så trötta att man bara inte orkar borsta tänderna innan man går och lägger sig. Som en enstaka händelse det ingen påverkan på tandhälsan. Vad händer om man sätter det i system? Hur lång tid tar det innan tänderna ramlar ut om man helt slutar att borsta tänderna? Utan något vetskapligt belägg gissar jag att det är ungefär samma tid som det tar för ett mjukvarusystem som inte testas och kvalitetssäkras att bli icke deterministiskt.

Om vi menar allvar med att projektformen är ett bra arbetssätt så måste vi också börja mäta och följa upp på andra sätt. En kreativ kollega föreslog ett annat grepp. Varför inte låta projektledaren bära en ryggsäck där man lägger in vikter motsvarande skapad teknisk skuld, 1kg per manår i teknisk skuld skulle vara rimligt.

Nog med raljerande. Jag hyser inget personligt agg mot projektledare. Tvärtom, de gör ett gott arbete precis som alla andra. De hamnade lite oförtjänt i skottlinjen för den egentliga måltavlan som är projektmodellen med dess mätetal och investeringskalkyler som lämnar mycket att önska.

4 reaktioner på ”De nya fuskbyggarna

  1. Jag skulle själv dessutom vilja lägga teknisk skuld som en skuldpost i företagets balansräkning…så att det syns hos samma människor som beslutar om att dra ner på förvaltingsarbete.

  2. Problemet är väl att projekt tillåts skita i kvalitetsarbetet. Min erfarenhet är att det alltid är det första styrgruppen stryker när det börjar bli ont om tid/pengar i projektets budget.

  3. För övrigt skulle man ju kunna tvinga fram en reservation av projektets pengar när man hoppar över kvlitetssäkring. Dessa pengar får sedan förvaltningen plocka av när man måste städa upp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s