Att leda i en agil organisation @ stor bank

Förra veckan hade en svensk storbank en agil dag för 1200 medarbetare. Det var en mycket imponerande tillställning med stor uppställning av alla från den exekutiva nivån (CEO, CIO etc) till utvecklare och testare och förstås – en stor grupp däremellan. Syftet med den agila dagen var att ge en tydlig startpunkt för den agila transformation man nu påbörjar. Kan man sin ADKAR inser man att en hel storbank nu är A – Aware!

Jag hade fått förtroendet att prata ledarskap i en agil organisation och Management 3.0 för strax under 600 chefer och ledare i verksamheten. Normalt sett använder jag mycket bilder från utbildningsmaterialet Management 3.0 i dessa sammanhang men den här gången ville jag tydligare beskriva varifrån ”vi kommer” (vi chefer alltså) metodmässigt och lade därför en del av tiden på att beskriva Scientific Management. Beskrivningen av kopplingen mellan Taylor, Gantt och totalitära samhällsbyggen genererade en del mobilkameraakivitet. Denna bild i hörsalen på en storbank speciellt…

revolution

Typiskt är man i ett större företag medveten om vad som inte fungerar. Alla är plågsamt medvetna om ”projektdilemmat”. Projekten blir inte klara i tid, klarar inte budget och inte heller att leverera önskade funktioner. Detta leder förstås till att pressade projekt  tar genvägar, vilket leder till kvalitetsbrister/ökad teknisk skuld. Denna skuld transporteras vidare till kommande projekt och snart är organisationen/systemen i en ”dödsspiral”. Organisationerna brukar förstås upptäcka denna negativa trend och försöka vända den. Vanligt är att man då vill öka kontrollen genom att förstärka governance-processen och fokusera risk-hanteringen. Det i sin tur betyder försämrat flöde, sämre time-to-market och, förstås, kritiska och missnöjda användare och stakeholders.

En annan sak som man också är medveten om är att processerna inte känns lika klockrena som för 10 år sedan. Det verkar hyfsat stabilt och processerna fungerar nära infrastrukturen, men ju närmare utveckling och affär du är, desto mindre känns relevant.  Det går ju så fort nuförtiden.

Svårigheten är analysen. Varför är det så här, och vad kan man göra åt det hela? Här har vi lyckligtvis en del svar, förhållningssätt och verktyg att komma med!

Jag resonerade en hel del kring delegering. Som jag ser det är förståelsen för vad delegering är nyckeln till att dagens operativa ledarskikt skall förstå hur de kan medverka till självorganisering. För att förstå och kunna arbeta med en ökad delegering krävs nya verktyg och kunskaper och det är här modeller som Management 3.0 kommer in.

här finns presentationen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s