Hattar och mössor

Hur får man Hattarna (verksamheten) och Mössorna (IT) att sluta slåss och i stället samarbeta? Kan den uråldriga konflikten lösas genom ett agilt synsätt? SEB menar att de hittat en lösning på detta!

Förra veckan hade vi på Knowit två frukostseminarier med rubriken ”agil förvaltning”. Att ämnet är brännhett märktes på deltagandet – fler än 50 personer var anmälda! På seminariet inledde Jeanette Jealmo och Jannica Passad från SEB med att berätta hur de skall använda PM3 tillsammans med agila tvärfunktionella team för förvaltning i den nya agila IT-organisationen på SEB.

Jag har sett PM3-implementationer där man primärt använt PM3 för att tydliggöra och mäta förvaltningsobjekt för att på det sättet kunna driva effektivitet och kostnadsreduktion vilket tyvärr ofta leder till objektsilos och suboptimeringar med allt negativt det innebär (ingen helhetssyn, inget helhetsansvar, växande teknisk skuld, saker faller mellan stolarna).

Jannica och Jeanette berättade om ett annat synsätt. På SEB vill man använda PM3 för att skapa samverkan mellan verksamhet och IT och hur man gör det med fokus på värdeskapande vilket innebär att den tidigare motsättningen mellan IT och verksamhet måste övergå till samarbete kring gemensamma mål. Sedan gillar jag verkligen den lite humoristiska (och bildade) vinken att referera till motsättningar i svensk 1700-talspolitik mellan Hatt- och Möss-partierna. Samlingsregering anbefalles!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s