Om ”mellanchefer i skottgluggen”

I tisdagens nummer av DI kunde man läsa att tre av fyra börsbolag vill bli mera snabbrörliga och att det finns en frustration hos toppcheferna över tröga beslutsprocesser. I undersökningen man hänvisade till framgick bland annat att 85% av bolagen ansåg att man bör ge ett ökat mandat till mellanchefer och medarbetare att ta egna beslut.

På Knowit Management märker vi att det finns ett ökande intresse bland företagen att lära sig mer om hur man på ett kontrollerat sätt kan hantera en situation med ökat delegerat ansvar. Beslutsprocesserna behöver som regel inte bara bli snabbare för att hålla företaget konkurrenskraftigt utan även kunna verka effektivt i en snabbrörlig och komplex miljö. Många företag har grundstrukturer som tar utgångspunkt i Scientific Management [Taylor 1911] med vägledande principer som specialisering och optimering av resurser och arbetssätt. För att hantera dagens krav på snabbrörlighet och anpassningsförmåga är vår erfarenhet att komplexitetsteori är en lämplig bas att inspireras av inför organisationsförändringar. Management 3.0 sammanfattar väsentligheterna ur ett företagsperspektiv och gör steget till praktisk tillämpning kortare.

Resultaten i undersökningen bör även vara en väckarklocka för de som ännu inte ser vikten av att fokusera på flöde snarare än resursoptimering. Det är viktigt att chefsleden aktiveras och utbildas för att detta skall bli verklighet.

Länk till artikeln: http://www.di.se/artiklar/2013/10/4/mellanchefer-i-skottgluggen/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s